ECDL - PERMISUL EUROPEAN DE CONDUCERE A CALCULATORULUI

 

Ce este ECDL?

Certificatul European de Operator pe Calculator (Certificatul ECDL) este documentul recunoscut la nivel european drept certificat standard pentru calificarea de baza in utilizarea calculatorului. Certificatul ECDL atesta faptul ca detinatorul lui poseda cunostinte de baza despre Tehnologia Informatiei (IT) spre a folosi un calculator personal si aplicatii de calcul obisnuite la un nivel mediu de competenta. In practica, certificatul ECDL indica faptul ca detinatorul a trecut un test teoretic care evalueaza conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei si sase teste practice care evalueaza competenta de baza a detinatorului in utilizarea unui computer personal si in folosirea unor aplicatii ale calculatorului intalnite in activitatile curente.

Certificatul European de Operare pe Computer (ECDL) a fost recomandat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene drept certificatul standard de atestare a abilitatilor de baza in utilizarea competenta a calculatorului.

ECDL are si recunoastere internationala, fiind introdus in 145 de tari. De altfel, recunoasterea ECDL este exprimata inclusiv prin faptul ca Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, este detinatorul certificatului ECDL 00001. Cunoscut sub numele Certificatul International de Operare pe Computer (ICDL), pentru tarile din afara Europei, programul inregistreaza o crestere si o recunoastere internationala extraordinara. In prezent peste 12 milioane de persoane sunt înregistrate în program.

Aceasta s-a concretizat pana in prezent prin inregistrarea a peste doua milioane de participanti la testarile ECDL.
Obtinerea certificatului ECDL este vazuta tot mai mult ca un standard prin care angajatorii pot stabili abilitatile de operare pe computer ale angajatilor curenti sau potentiali si prin care personalului ii pot creste pespectivele de angajare viitoare.
La orice interviu pentru angajare, unui candidat i se cere sa dovedeasca abilitatile si competentele sale in utilizarea computerului. Certificatul ECDL este tocmai diploma recunoscuta la nivel european care atesta detinatorului calificarile necesare, in ceea ce priveste utilizarea computerului, pentru obtinerea locului de munca dorit.
Posesorilor de certificate ECDL le sunt recunoscute competentele in utilizarea calculatorului in intreaga Europa, indiferent de tara in care a fost emis certificatul.
Programul ECDL/ICDL este administrat la nivel mondial de catre Fundatia ECDL (ECDL-F). Fundatia este o organizatie non-profit cu raspundere limitata prin garantie, rolul ei fiind acela de a promova, dezvolta si certifica abilitatile de operare pe computer si cunostintele IT.
Aceasta se realizeaza prin delegarea dreptului de a emite certificate ECDL la nivelul tarilor catre organizatii nationale care sa administreze programul la nivel local pe baza unei set strict de standarde si niveluri de calitate uniforme stabilite de ECDL-F.
Toti sub-licentiatii trebuie sa fie membri ai unei societati locale a profesionistilor in informatica.
Ei trebuie sa autorizeze centre de testare, in care canditatii ECDL/ICDL sa fie verificati.
Faptul ca ECDL este un certificat conceput de profesionisti in tehnologia informatiei si ca testarile se fac sub supravegherea unor organizatii profesionale nationale, dupa un standard comun european, dau valoarea si reprezentabilitatea ECDL.
In prezent, sunt autorizate un numar de peste 11.000 de centre de testare la nivel global, iar numarul lor creste in continuare.
In Romania, Asociatia pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor din Romania (ATIC) are drepturile exclusive date de licenta ECDL.
Administrarea si exercitarea acestor drepturi se face exclusiv prin ECDL ROMANIA S.A.

Programa ECDL/ICDL are sapte module:

1. Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei(IT)

2. Utilizarea computer-ului si organizarea fisierelor

3. Procesare de text

4. Calcul tabelar

5. Baze de date

6. Prezentari

7. Informatie si Comunicare

Programa ECDL este actualizata periodic pentru a reflecta nevoile angajatorilor europeni in privinta abilitatilor necesare angajatilor in utilizarea tehnologiei informatiei.
Cind un candidat se inscrie in vederea obtinerii certificarii ECDL/ICDL, el achizitioneaza un Card de aptitudini ECDL (o "foaie matricola") pe care sunt trecute rezultatele celor sapte examene. Cind toate cele sapte module sunt completate, candidatul primeste Certificatul European de Operare pe Computer (ECDL).
Cele sapte examene ECDL pot fi luate intr-o perioada de maximum 3 ani, incepand cu data sustinerii primului examen, ele putand fi date de mai multe ori in aceasta perioada, daca este cazul, fara ca eventualul insucces sa fie sanctionat.
La cererea candidatilor, dupa promovarea a patru examene (corespunzatoare primelor trei module si celui de-al saptelea modul) se elibereaza si un "certificat ECDL Start", care atesta absolvirea a patru module. ECDL Start este de asemenea acceptat de majoritatea angajatorilor de profil europeni, acolo unde sunt suficiente cunostintele dobandite prin parcurgerea a numai patru module.
Practic, detinatorului certificatului ECDL ii sunt recunoscute cunostintele in utilizarea computerului oriunde la angajare in Europa
Factorii de succes ai programului ECDL/ICDL constau in abilitatile sale de a oferi un program flexibil, modular si accesibil pentru:

• Pregatirea pentru Societatea Informatica;

• Cresterea nivelului cunostintelor si abilitatilor fortei de munca in domeniul IT;

• Asigurarea calificarii esentiale necesare pentru a fi participant la Societatea Informatica;

• Stabilirea unui model de instruire si educatie in domeniul IT;

• Facilitarea mobilitatii fortei de munca.

Aprobat de multe guverne, institutii de invatamant si corporatii de virf din Europa si din intreaga lume, ECDL/ICDL a devenit formal diploma ce atesta cunostintele de baza in IT recunoscuta de catre studentii, angajatii, angajatorii si marele public din intreaga lume.webmaster Prof. Maga Cristinel magacristi@yahoo.com
OVIDIUS ECDL TEAM 2005-2012 ©

Liceul Teoretic "Ovidius" Constanta

 

Ce este ECDL ?
Intrebari frecvente
Care sunt avantajele? Programa
Module
Echipa de instructori
Cursantii
Teste demo
Precizari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce este ECDL ?
Intrebari frecvente
Care sunt avantajele? Programa
Module
Echipa de instructori
Cursantii
Teste demo
Precizari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce este ECDL ?
Intrebari frecvente
Care sunt avantajele? Programa
Module
Echipa de instructori
Cursantii
Teste demo
Precizari

 

 

 

 

Liceul Teoretic "Ovidius"
Stradela Basarabi, Nr. 2 Constanta


Secretariat Telefon / Fax : 0341 405816
Directiune Telefon : 0341 405817
Contabilitate Telefon : 0241 698196