ECDL - PERMISUL EUROPEAN DE CONDUCERE A CALCULATORULUI

Modulul I ECDL ............................................................................................................. Inapoi

Modulul 1 – Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)

Acest capitol reprezinta programa analitica pentru Modului I, Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT), care reprezinta baza pentru testul teoretic. Modulul consta din 8 categorii iar testul va contine intrebari din toate aceste categorii.

 

Obiectivele Modulului

In cadrul Modului 1, Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT), candidatii trebuie sa cunoasca componentele fizice ale computer-ului personal si sa inteleaga cateva concepte de IT cum ar fi stocarea informatiilor si memoria, contexul aplicatiilor software in societate, utilizarea retelelor de informatii cu ajutorul calculatoarelor. Candidatul trebuie deasemenea sa aprecieze cum se regasesc sistemele IT in situatiile cotidiene sau cum pot afecta sanatatea calculatoarele personale. Candidatii trebuie sa cunoasca aspectele de baza legale si de securitate ale calculatoarelor.

 

Categoria

Domeniu de cunostinte

Ref.

Cunostinte necesare

1.1

Inceput

1.1.1 Harware/ Software/ IT

1.1.1.1

Intelegerea conceptelor de baza de harware, software si IT

1.1.2 Tipurile de calculatoare

1.1.2.1

Intelegerea si diferentierea intre diferitele tipuri de calculatoare: server, minicomputer, retea de calculatoare, computer personal si laptop in functie de capacitate, viteza, cost, utilizatori tipici. Intelegerea notiunilor de terminal inteligent si neinteligent.

1.1.3. Partile principale ale computer-ului personal

1.1.3.1

Cunoasterea partilor principale ale computer-ului personal: unitatea centrala de prelucrare (CPU), hard disk, dispozitive de intrare/iesire, tipuri de memorii, suporturi de date cum ar fi dischete, disc zip, CD-ROM, etc. Intelegerea termenului de mecanisme periferice.

1.2

Hardware

1.2.1 Unitatea Centrala de Procesare (CPU – Central Processing Unit)

1.2.1.1

Intelegerea termenului de Unitate Centrala de Procesare (CPU) si cunoasterea modului in care CPU face – calculatiile, controlul logic, memoria de lucru, etc. Cunoasterea faptului ca viteza CPU se masoara in MHz.

1.2.2 Dispozitive de intrare

1.2.2.1

Cunoasterea catorva dispozitive de introducere a datelor in computer cum ar fi : mouse, tastatura, trackball, scanner, touchpad, light pens, joysticks, etc.

1.2.3 Dispozitive de iesire

1.2.3.1

Cunoasterea celor mai uzuale dispozitive de iesire pentru afisarea rezultatelor procesarii realizate de computer, de exemplu diferite VDU’s – unitati de afisare video, ecran sau monitor , cele mai uzuale imprimante, plotter, difuzoare, sintetizatoare de voce, etc. Unde si cum sunt aceste dispozitive folosite.

1.3

Stocarea informatiilor

1.3.1 Dispozitive de stocare a memoriei

1.3.1.1

Compararea principalelor tipuri de dispozitive de stocare a memoriei in functie de viteza, cost, capacitate, de exemplu hard disk intern/extern, cartusuri, CD-rom, dischete,etc

1.3.2 Tipuri de memorie

1.3.2.1

Intelegerea diferitelor tipuri de memorii: RAM (random access memory), ROM (read only memory). Cind sunt folosite acestea.

1.3.3 Masurarea memoriei

1.3.3.1

Cunoasterea unitatilor de masura folosite pentru memorie: bit, byte, KB, MB, GB. Legatura dintre masurarea memoriei folosite de computer si pentru caractere, cimpuri, inregistrari, fisiere si directoare.

1.3.4 Performantele Computer-ului

1.3.4.1

Cunoasterea catorva factori cu impact asupra performantelor computer-ului, de exemplu viteva CPU, marimea RAM, viteza hard disk si capacitate.

1.4

Software

1.4.1 Tipuri de software

1.4.1.1

Cunoasterea intelesului termenilor; sisteme de operare software si aplicatii software. Intelegerea diferentelor dintre ele.

1.4.2 Operarea cu sisteme software

1.4.2.1

Intelegerea functiilor principale ale unui sistem de operare. Intelegerea termenului de Interfata Grafica cu Utilizatorul (GUI) si exemple, avantajele principale ale utilizari interfetei GUI.

1.4.3 Aplicatii software

1.4.3.1

Listarea catorva aplicatii soft, utilizarea lor, de exemplu programe de prelucrare a textelor, programe de calcul tabelar, baze de date, programe pentru contabilitate, programe de prezentare, programe de tehnoredactare si aplicatii multimedia.

1.4.4 Dezvoltarea sistemelor

1.4.4.1

Intelegerea modului in care sistemele sunt realizate. Cunostinte despre procesele de cercetare, analiza, programare si testare folosite in dezvoltarea sistemelor de calculatoare.

1.5

Retele de Informatii

1.5.1 LAN si WAN

1.5.1.1

Cunoasterea definitiilor retelelor de domenii locale (LAN) si a retelelor de domenii generale (WAN). Cunoasterea avantajelor lucrului in retea si impartirea resurselor unei retele.

1.5.2 Reteaua telefonica si calculatoarele

1.5.2.1

Cunoasterea folosirii retelei telefonice in domeniul calculatoarelor. Intelegerea termenilor PSDN, ISDN, comunicatii prin satelit. Intelegerea termenilor fax-telex, modem, digital, analog, baud, (masurate in bit/secunda)

1.5.3 Posta electronica (e-mail)

1.5.3.1

Intelegerea termenilor de posta electronica si cunoasterea utilitatii e-mail-ului. Ce este nevoie pentru a trimite si a primi un e-mail. Detalierea catorva echipamente ICT necesare folosiri e-mail-ului.

1.5.4 Internet

1.5.4.1

Ce este Internetul. Conceptul de Internet si principalele utilizari. Intelegerea economicitatii Internet e-mail fata de alte sisteme de posta electronica. Ce este o masina de cautare. Intelegerea diferentelor intre Internet si World Wide Web (www)

1.6

Calculatoarele in activitatea zilnica

1.6.1 Calculatoarele acasa

1.6.1.1

Cunoasterea catorva utilizari ale PC-ului acasa, de exemplu hobby-uri, cheltuieli casnice, efectuarea lucrului de acasa, proiecte, teme, folosirea e-mail-ului si Internetul.

1.6.2 Calculatoarele in cadrul firmelor si in educatie

1.6.2.1

Cunoasterea utilizarii aplicatiilor pentru firme; dati exemple de tipuri de sisteme de calculatoare folosite in afaceri, industrie, de catre guvern, sau in educatie. Cunoasterea situatiilor in care un computer poate fi mai adecvat decat o persoana pentru a indeplini o sarcina si a celor in care acest lucru nu este posibil.

1.6.3 Computer-ul in viata de zi cu zi

1.6.3.1

Aplicatii ale calculatoarelor in viata de zi cu zi, de exemplu in supermarket-uri, biblioteci, in chirurgie, folosirea cardurilor inteligente (smart card), etc.

1.7

IT si societatea

1.7.1 O lume in schimbare

1.7.1.1

Intelegerea termenilor "Societate Informationala" (Information Society) si "Autostrada Informationala" (Information Superhighway). Cunoasterea catorva implicatii ale problemei anului 2000 (Y2K). Conceptul de Comert Electronic.

1.7.2 Un mediu bun de lucru

1.7.2.1

Intelegerea elementelor si practicilor are ajuta la crearea unui mediu de lucru adecvat, de exemplu pauze frecvente in lucrul cu computer-ul, pozitionarea adecvata a monitorului, scaunelor, tastaturii, iluminare, ventilatie.

1.7.3 Sanatate si siguranta

1.7.3.1

Cunoasterea masurilor de sanatate si siguranta in folosirea calculatoarelor, cum ar fi securitatea cablurilor electrice, prizele electrice supraincarcate.. Cunoasterea afectiunilor provocate intr-un mediu de lucru inadecvat, de exemplu RSI (repetitive strain injury), afectarea ochilor din cauza radiatiilor emise de monitor, probleme asociate unei pozitii gresite.

1.8

Securitatea, Copyright-ul si Legea

1.8.1 Securitatea

1.8.1.1

Cunoasterea scopului si valorii salvarii fisierelor din computer pe suporturi detasabile. Cum se protejeaza calculatoarele personale impotriva accesului persoanelor neautorizate. Cunoasterea aspectelor private asociate calculatoarelor personale, de exemplu protejarea computerelor, politici de adoptare a unei politici bune de parolare. Ce se intimpla cu informatiile si fisierele daca se intrerupe curentul.

1.8.2 Virusii calculatoarelor

1.8.2.1

Intelegerea termenului de virus folosit in domeniul computer-ului. Cum patrund virusii in sistemul computer-ului. Intelegerea pericolelor descarcarii fisierelor pe computer-ul personal. Cunoasterea masurilor anti-virus.

1.8.3 Copyright

1.8.3.1

Intelegerea notiunilor de copyright si a principalelor aspecte legale si de securitate legate de copiere, impartirea si imprumutarea dischetelor. Cunoasterea implicatiilor legate de transferul fisierelor prin retea. Intelegerea termenilor de shareware, freeware si licenta utilizatorului.

1.8.4 Legea privind protejarea informatiilor

1.8.4.1

Cunoasterea legii privind protectia informatiilor in tara dumneavoastra. Intelegerea implicatiilor acestei legi. Descrieti unor moduri de utilizare a datelor personale.


webmaster Prof. Maga Cristinel magacristi@yahoo.com
OVIDIUS ECDL TEAM 2005-2012 ©